70 tysięcy złotych wynosi pula nagród I Festiwalu Polskich Filmów Sportowych.

10 listopada 2021

Produkcje dokumentalne i reportaże o tematyce sportowej można zgłaszać do 14 listopada 2021 roku. Impreza odbędzie się w dniach 8-11 grudnia w Zakopanem.

Konkurs ma charakter ogólnopolski i jest przeglądem najlepszych produkcji dokumentalnych krótko-i długometrażowych o tematyce sportowej, które powstały w latach 2017-21.

Wydarzenie zostało podzielone na dwie sekcje – konkurs dla filmów pełnometrażowych (powyżej 40 minut) i krótkometrażowych (do 40 minut). Zgłoszenie do fazy selekcyjnej Festiwalu jest otwarte. Linki do filmów należy umieścić na formularzu zgłoszeniowym na stronie https://filmfreeway.com/FestiwalPolskichFilmówSportowych .

Chcemy zachęcić do udziału wszystkich twórców, którzy w swoich artystycznych poszukiwaniach trafili za kulisy wydarzeń sportowych, towarzyszyli sportowcom nie tylko na wypełnionych kibicami arenach, ale także na boisku treningowym, w szatni czy w prywatnym życiu. Próba utrwalenia emocji towarzyszących uprawianiu sportu na poziomie zawodowym i amatorskim, jest równie trudna, jak sam sport. I niestety często niedoceniania. Stąd nasz pomysł by zebrać w jednym miejscu twórców filmów dokumentalnych i reportaży, których sport łączy – podkreśla Maciej Polny, organizator wydarzenia ze Stowarzyszenia Żuraw Gdańsk, oraz spółki KFSport, do której należą marki SpeedwayEvents.pl i Mass Events.

Wyniki selekcji* ogłoszone zostaną 23 listopada 2021 roku. Do fazy konkursowej zakwalifikowanych zostanie maksymalnie po 12 filmów pełnometrażowych i krótkometrażowych.

Projekcje konkursowe odbędą się w dniach 8-11 grudnia 2021 w Zakopanem a Gala Finałowa 11 grudnia w kinie Giewont.

Jury przyzna po jednej Nagrodzie Głównej – Złotego Mamuta – w kwocie 15 i 10 tysięcy złotych (odpowiednio za film długo- i krótkometrażowy). Ponadto gratyfikacjami finansowym uhonorowane zostaną wyróżnienia w obu sekcjach konkursowych. Przyznane zostaną też Nagroda Publiczności oraz Nagroda Specjalna.

Podczas Festiwalu zaplanowano imprezy towarzyszące z udziałem gwiazd polskiego sportu oraz uczestników konkursu.

Wydarzenia odbędzie się przy wsparciu finansowym Ministerstwa Sportu.

Dodatkowe informacje:

1. Zasady procesu selekcyjnego podane są w Regulaminie Festiwalu na stronie www.festpfs.pl.
  2. Pytania dotyczące zgłaszania i selekcji filmów należy zgłaszać pod adresem zgloszenia@festpfs.pl. Telefon kontaktowy: +48 781 010 572
  3. Producenci/ reżyserzy filmów zakwalifikowanych do konkursu powinni dostarczyć do 1 grudnia 2021 maksymalnie 3-minutowe trailery w formacie mpeg-4 oraz zdjęcia, które Organizator będzie mógł użyć w celach promocyjnych.

* Skład Komisji Selekcyjnej:

Jakub Maj – producent filmowy i wykładowca akademicki, absolwent PWSFTViT w Łodzi, właściciel domu produkcyjnego Maj Film;

Tomasz Motyl – realizator, reżyser telewizyjnych widowisk i festiwali m.in. w Sopocie, Opolu i Mrągowie, wielokrotnie uhonorowany nagrodami za wysoki profesjonalizm;

Maciej Muzyczuk – reżyser filmów dokumentalnych, producent filmowy i telewizyjny, były dziennikarz sportowy;

Sławomir Witek – operator filmów fabularnych i dokumentalnych, reżyser ekranizacji dokumentalnych, często o tematyce sportowej.